Ingat lagi janji kita..hehe. alaaa.. buat2 lupa plak.. hehe.Ok untuk post yang kali ni saya nak kongsikan cara penyediaan lauk yang selalu dihidangkan bersama burasak.Korang nak tau... kalau lauk ni takde memang tak lengkap r.. rasanya memang ada yang tak kena jer.. korang pernah dengar lauk "NASU BALE FARANG" dan "BEJABUK".... alaaa kalau anak orang Bugis.. memang confirm tau punya..huhu.. tapi lauk ni memang dah popular dah.. semua orang dah tau..tak kira la.. bangsa dan keturunan apa.. semua orang tau..hehe
Nama lauk tu dalam bahasa Bugis tapi dalam bahasa Melayu.. "IKAN PEDAS PARANG" dan "SERUNDING".Ok korang dah faham kan..huhu...untuk pengetahuan korang.. "NASU BALE FARANG" dimasak tanpa menggunakan minyak.Baik untuk kesihatan terutama mereka yang ada kolestrol tinggi dan mengambil berat tentang kesihatan mereka.
Lagi satu.. lauk ni.. makin lama makin sedap.Maksudnya kalau kita panaskan beberapa hari.. rasanya memang makin sedap dan kuahnya lebih pekat... tak macam lauk lain.. kadang-kadang sehari panaskan esoknya rasa dah lain..
Ok kenapa ikan parang???.. tak boleh guna ikan lain ke???.. Emmm.. soalan yang bagus.. huhu.. boleh je guna ikan apa pun..tapi ikan parang lagi sedap rasanya bila dimasak "NASU BALE FARANG".. rasanya lagi ada urrmmm. hehe...ok korang tgk gambo bawah ni..
KECUR AIR LIUR KAN..huhu..
<<<< Nasu Bale Farang>>>>
Kalau Bujabuk pulak... ini resepi turun-temurun dari arwah nenek sampai la pada mak saya...hehe.."BEJABUK"... ni pun.. sedap.Mak buat selalu tak berapa kering sangat.Macam ada basah2 sikit..Rasa dia pun mak selalu buat tak berapa pedas sangat.. sebab cucu-cucu dia memang suka makan... :)
Ms Comel <<<<Aina, Anis & Ainur>>>>>>>>
(Amira & Aliff tiada dalam gambar..huhuhu)
Ok nak tau macam mana rupa "BEJABUK"ni.. ha..tengok gambo ni.. Nyummm..Nyummm....
>>>>> Bejabuk >>>>>
Sangat sedap dimakan begitu saja...hehehe.. pon SEDAP !!!!...
Emm..oklah bagi mengelakkan dari mengomel panjang.Kita teruskanlah dengan cara-cara nak buat kedua-dua lauk ni.Saya mulakan dengan cara-cara nak masak...
"NASU BALE FARANG"
a)Bahan-bahan yang diperlukan:
-1 ekor 'Bale Farang' (Ikan parang)
-3 senduk 'Ladang rakko' (Lada kering) yang dikisar
-3 biji 'Lasuna cellak' (Bawang merah)
-5-6 biji 'Lasuna Futeh' (Bawang putih)
-Secukup rasa 'Waie asang'(Air asam)
b)Cara menyediakan:
-Kisar semua bahan seperti bawang merah dan putih
-Masukkan kesemua bahan yang dikisar bersama lada kering yang dikisar
-Masukkan air asam jawa dan air secukupnya
-Masukkan ikan parang
-Biarkan mendidih
-Masukkan sedikit garam secukup rasa
-Masak sehingga ikan masak
-Sedia untuk dihidang
'BEJABUK'
a)Bahan-bahan yang diperlukan:
-'Keluku furani ni soh (kelapa yang telah dikeringkan)
-'Lasuna Cellak' (Bawang merah)
-'Lasuna Futeh) (Bawang Putih)
-'Serreh (Serai)
-'Likkuk' (Lengkuas)
-'Fejje' (Garam)
-'Minyak (Minyak)
-'Anak bale' ) (Ikan bilis)
-'Ladang rakkoh' (Lada kering)
-'Cili sos' (Sos cili)
b)Cara menyediakan:
-Kelapa yang telah dikeringkan akan digoreng sehingga garing
-Bahan seperti serai, lengkuas,bawang merah, bawang putih dan ikan bilis akan dikisar halus
-Panaskan minyak
-Masukkan bahan yang dikisar tadi bersama lada kering yang dikisar
-Goreng sehingga garing
-Kemudian masukkan kelapa goreng.Gaul sehingga sebati
-Masukkan sos cili dan garam secukupnya
-Sejukkan dan sedia untuk dihidang
Ha... itu jelah cara-caranya... senang kan... SENANGLAH SANGAT!!! hehe.. nak tak nak je buat kan???...Post kali ni mungkin dapat membantu anda semua yang nak cuba buat.Ini juga mengingatkan diri saya sendiri untuk terus menyimpan dan mengamalkan resipi turun temurun ini agar tidak terus dilupakan bahkan akan terus kekal dalam ingatan semua amnya dan WARGA ANAK BUGIS...khususnya :)
+ +
= Burasak + Bejabuk + Nasu Bale Farang
LETTEK KI MANRE (JEMPUT MAKAN)... huhuhuhu... :)
Sya org melaka..kawin dgn org bugis...bru thu mkn burasak bersma asam pedas parang dan bejabuk....mmg sdpp sngt...suka mkn
ReplyDelete